Restauracja & Club Villa Rossa, od niedawna najmłodsza w Piotrowicach, wcześniej otwarta to restauracja Wena. Znajduję się na przeciwko cmentarza w Piotrowicach. Na temat lokalu w chwili obecnej nic więcej w stanie nie jestem powiedzieć, jeszcze tam nie byłem. Menu pochodzi ze strony Restauracji Villa Rossa. Poniżej prezentuję zdjęcie restauracji Villa Rossa zrobione przed wejściem. W porze obiadowej widać spory ruch, samochody na parkingu, niektóre z wyższej półki. Na sieci była ciekawa recenzja z pobytu w Villa Rossa i masę komentarzy, tych pozytywnych i tych negatywnych. Jednak z niewiadomych mi powodów została usunięta ze strony Na Widelcu.

Menu: Pierwsze Dania w Villa Rossa

  • Carpaccio z kałamarnicy z limonkowym winegretem
  • Carpaccio z marynowanej piersi kaczki podane z sałatką z patisona i sosem balsamiczno-miodowym
  • Sałatka z roszponką grzankami pieprzowymi, karmelizowanymi cebulkami i puszystym pasztetem z wątróbek króliczych
  • Marynowana polędwica wołowa z teriną z czerwonego wina i kęskami sera koziego
  • Patelnia grilowanych warzyw z serem w panierce z parmezanu
  • Tatar z łososia bałtyckiego marynowanego w młodych buraczkach na chrupiącej sałatce z sosem szczypiorkowym
  • Chrupiące krewetki w płatkach ciasta na warzywnym spagetti
  • Ozorek cielęcy przekładany chrupiącymi placuszkami z młodych ziemniaków w sosie kaparowym
  • Kompozycja sałat z marynowanymi żołądkami gęsimi
  • Małże z grilla z ratatouille zapieczonym w muszlach w cytrynowym sosie curry
  • Soczysta cielęcina na sałacie radichio z sosem tunczykowym i chrupiącą grzanką pieprzową
  • Wątróbka cielęca na złotej tarcie z kukurydzy i pieczoną cebulką szalotkową

Zupy w restauracji:

  • Krem szpinakowy z kluseczkami z sandacza i szynką parmeńską
  • Aromatyczny bulion z kaczki z kołdunami
  • Żurek śląski w chlebie z parzoną kiełbasą i wędzonymi plasterkami boczku
  • Zupa grzybowa z suszonych borowików wraz z maślanymi grzankami
  • Barszcz czerwony z kołdunami lub krokietem

Drugie dania, specjały Villa Rossa:

  • Łosoś w cieście francuskim na kwaśnej kapuście i drobnych warzywach w sosie z białego wina
  • Giczki jagnięce na szpinaku ze śmietaną i czosnkiem w sosie z gorczycy z kopytkami
  • Pieczony królik podany na kaszy ze smażonymi boczniakami, brukselką i aromatycznym ragout z selera
  • Polędwica wołowa ze strudlem ziemniaczanym i brokułami w sosie grzybowym
  • Płatki polędwicy wołowej na gorącej sałatce grzybowej z cukinią i listkami marchewki z młodymi ziemniaczkami smażonymi na sklarowanym masełku
  • Fileciki z udźca z sarny na paszteciku z ziemniaków i młodych buraczków z puree z selera z oprószana marchewką w sosie z brusznicy
  • Rolada śląska na listkach czerwonej kapusty z kluskami
  • Udka z kaczki w sosie z owoców dojrzałej gruszy na pęczaku i wstążkach marchewki
  • Sandacz duszony w aromatycznym bulionie z warzyw podany na kolorowym bukiecie warzyw i puszystym puree z ziemniaków
  • Filet z kaczki marynowany w białym pieprzu i miodzie spadziowym na krążkach cebuli  w cieście oraz smażonej cukini w sosie z octu

Dania z patelni:

  • Soczyste kawałki indyka na placuszkach ziemniaczanych z borowikami i szynką ze smażonymi pomidorami na sosie szałwiowym
  • Filety z sarny w sosie żurawinowym na sałatce z pieprznika jadalnego i cukini z pieczonymi ziemniakami pełnymi boczku i cebuli
  • Udko z królika duszone w śmietanie i świeżych grzybach na chrupiących plackach ziemniaczanych i szpinaku
  • Pieczona golonka wieprzowa w aromatach z gorczycy na kapuście zasmażanej
  • Żeberka pieczone na paluszkach ze słodkiej kukurydzy i młodą kapustą z kminkiem
  • Ryba pieczona w soli z warzywami i ziemniaczkami na sosie z bazylii Chrupiące pierogi z farszem z młodych ziemniaczków na plasterkach boczku i cebuli z pianką z kwaśnej śmietany i szczypiorku
  • Duże kawałki ragout wołowego z plackami ziemniaczanymi i ciepłą sałatką z czerwonej kapusty i boczku
  • Wybór soczystych mięs z grilla w połączeniu z zapiekanymi warzywamii gorącą salsą

Makaraony i risotta:

  • Papardele w sosie borowikowym z ptatkami parmezanu
  • Parpadele z ragout z królika
  • Tagliatele z suszonymi pomidorami i szpinakiem
  • Spaghetti Aglio e olio
  • Spaghetti z sosem z orzechów włoskich i serka ncotta
  • Risotto prima vera z kęskami pieczonej kaczki
  • Szafranowiec Gniochi z sosem gorgonzola
  • Gniochi czosnkowe na kremowym sosie szpinakowym z płatkami sera grana padano

Pizza:

  • Pizza alla napolitana
  • Pizza pugliese – cebulowa pizza z Apulii (z drobno posiekaną cebulą, oregano, tarty serek pecorino i oliwa)
  • Pizza calabrese – pizza kalabryjska (z pomidorami , tuńczykiem, sardelami, oliwkami, kaparami)
  • Pizza alla vognole – pizza z omułkami (pomidorami, oregano, matze (omułki) natką pietruszki i czosnkiem)
  • Pizza alla Romana – pizza rzymska (z pomidorami, mozarelą, oregano i sardelami)
  • Pizza spinaci – pizza ze szpinakiem (świeży szpinak i duża ilość czosnku)
  • Pizza al prosciutto – pizza z szynką (z pomidorami, szynką parmenską i mozarelląPizza eon funghi  pizza z pieczarkami (z pomidorami, mozarelą, pieczrkami, czosnkiem i natką pietruszki)
  • Pizza quattro stagioni – pizza cztery pory roku (pomidory, mozarellą, pieczarki, szynka, karczochy, oliwki)
  • Pizza alla siciliana – pizza sycylijska (z pomidorami, mozarellą, duszony w oliwie żóttej, czerwonej, zielonej papryki, plasterkami salami i pieczarek)
  • Pizza margherita (z pomidorami, mozarellą i bazylią)

Desery:

  • Chłodny mus limonkowy w migdałowej niespodziance na sosie truskawkowym
  • Tort Czarny Las z aromatycznymi wisienkami w sosie cherry
  • Puchar lodowy z orzechami i bitą śmietaną z sosem czekoladowy
  • Gorący suflet czekoladowy na grilowanej pomarańczy z sosem z białej czekolady i lodami jabłkowo-miętowymi
  • Migdałowy koszyczek pełen lodów w aromatach wanilii na gorącym sosie malinowym
  • Trójkąty pysznej tarty z ricotty i wiórków czekolady na sosie

Restauracja Villa Rossa

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.