Restauracja & Club Villa Rossa, od niedawna najmłodsza w Piotrowicach, wcześniej otwarta to restauracja Wena. Znajduję się na przeciwko cmentarza w Piotrowicach. Na temat lokalu w chwili obecnej nic więcej w stanie nie jestem powiedzieć, jeszcze tam nie byłem. Menu pochodzi ze strony Restauracji Villa Rossa. Poniżej prezentuję zdjęcie restauracji Villa Rossa zrobione przed wejściem. W porze obiadowej widać spory ruch, samochody na parkingu, niektóre z wyższej półki. Na sieci była ciekawa recenzja z pobytu w Villa Rossa i masę komentarzy, tych pozytywnych i tych negatywnych. Jednak z niewiadomych mi powodów została usunięta ze strony Na Widelcu.
Menu: Pierwsze Dania w Villa Rossa
- Carpaccio z kałamarnicy z limonkowym winegretem
- Carpaccio z marynowanej piersi kaczki podane z sałatką z patisona i sosem balsamiczno-miodowym
- Sałatka z roszponką grzankami pieprzowymi, karmelizowanymi cebulkami i puszystym pasztetem z wątróbek króliczych
- Marynowana polędwica wołowa z teriną z czerwonego wina i kęskami sera koziego
- Patelnia grilowanych warzyw z serem w panierce z parmezanu
- Tatar z łososia bałtyckiego marynowanego w młodych buraczkach na chrupiącej sałatce z sosem szczypiorkowym
- Chrupiące krewetki w płatkach ciasta na warzywnym spagetti
- Ozorek cielęcy przekładany chrupiącymi placuszkami z młodych ziemniaków w sosie kaparowym
- Kompozycja sałat z marynowanymi żołądkami gęsimi
- Małże z grilla z ratatouille zapieczonym w muszlach w cytrynowym sosie curry
- Soczysta cielęcina na sałacie radichio z sosem tunczykowym i chrupiącą grzanką pieprzową
- Wątróbka cielęca na złotej tarcie z kukurydzy i pieczoną cebulką szalotkową
Zupy w restauracji:
- Krem szpinakowy z kluseczkami z sandacza i szynką parmeńską
- Aromatyczny bulion z kaczki z kołdunami
- Żurek śląski w chlebie z parzoną kiełbasą i wędzonymi plasterkami boczku
- Zupa grzybowa z suszonych borowików wraz z maślanymi grzankami
- Barszcz czerwony z kołdunami lub krokietem
Drugie dania, specjały Villa Rossa:
- Łosoś w cieście francuskim na kwaśnej kapuście i drobnych warzywach w sosie z białego wina
- Giczki jagnięce na szpinaku ze śmietaną i czosnkiem w sosie z gorczycy z kopytkami
- Pieczony królik podany na kaszy ze smażonymi boczniakami, brukselką i aromatycznym ragout z selera
- Polędwica wołowa ze strudlem ziemniaczanym i brokułami w sosie grzybowym
- Płatki polędwicy wołowej na gorącej sałatce grzybowej z cukinią i listkami marchewki z młodymi ziemniaczkami smażonymi na sklarowanym masełku
- Fileciki z udźca z sarny na paszteciku z ziemniaków i młodych buraczków z puree z selera z oprószana marchewką w sosie z brusznicy
- Rolada śląska na listkach czerwonej kapusty z kluskami
- Udka z kaczki w sosie z owoców dojrzałej gruszy na pęczaku i wstążkach marchewki
- Sandacz duszony w aromatycznym bulionie z warzyw podany na kolorowym bukiecie warzyw i puszystym puree z ziemniaków
- Filet z kaczki marynowany w białym pieprzu i miodzie spadziowym na krążkach cebuli w cieście oraz smażonej cukini w sosie z octu
Dania z patelni:
- Soczyste kawałki indyka na placuszkach ziemniaczanych z borowikami i szynką ze smażonymi pomidorami na sosie szałwiowym
- Filety z sarny w sosie żurawinowym na sałatce z pieprznika jadalnego i cukini z pieczonymi ziemniakami pełnymi boczku i cebuli
- Udko z królika duszone w śmietanie i świeżych grzybach na chrupiących plackach ziemniaczanych i szpinaku
- Pieczona golonka wieprzowa w aromatach z gorczycy na kapuście zasmażanej
- Żeberka pieczone na paluszkach ze słodkiej kukurydzy i młodą kapustą z kminkiem
- Ryba pieczona w soli z warzywami i ziemniaczkami na sosie z bazylii Chrupiące pierogi z farszem z młodych ziemniaczków na plasterkach boczku i cebuli z pianką z kwaśnej śmietany i szczypiorku
- Duże kawałki ragout wołowego z plackami ziemniaczanymi i ciepłą sałatką z czerwonej kapusty i boczku
- Wybór soczystych mięs z grilla w połączeniu z zapiekanymi warzywamii gorącą salsą
Makaraony i risotta:
- Papardele w sosie borowikowym z ptatkami parmezanu
- Parpadele z ragout z królika
- Tagliatele z suszonymi pomidorami i szpinakiem
- Spaghetti Aglio e olio
- Spaghetti z sosem z orzechów włoskich i serka ncotta
- Risotto prima vera z kęskami pieczonej kaczki
- Szafranowiec Gniochi z sosem gorgonzola
- Gniochi czosnkowe na kremowym sosie szpinakowym z płatkami sera grana padano
Pizza:
- Pizza alla napolitana
- Pizza pugliese – cebulowa pizza z Apulii (z drobno posiekaną cebulą, oregano, tarty serek pecorino i oliwa)
- Pizza calabrese – pizza kalabryjska (z pomidorami , tuńczykiem, sardelami, oliwkami, kaparami)
- Pizza alla vognole – pizza z omułkami (pomidorami, oregano, matze (omułki) natką pietruszki i czosnkiem)
- Pizza alla Romana – pizza rzymska (z pomidorami, mozarelą, oregano i sardelami)
- Pizza spinaci – pizza ze szpinakiem (świeży szpinak i duża ilość czosnku)
- Pizza al prosciutto – pizza z szynką (z pomidorami, szynką parmenską i mozarelląPizza eon funghi pizza z pieczarkami (z pomidorami, mozarelą, pieczrkami, czosnkiem i natką pietruszki)
- Pizza quattro stagioni – pizza cztery pory roku (pomidory, mozarellą, pieczarki, szynka, karczochy, oliwki)
- Pizza alla siciliana – pizza sycylijska (z pomidorami, mozarellą, duszony w oliwie żóttej, czerwonej, zielonej papryki, plasterkami salami i pieczarek)
- Pizza margherita (z pomidorami, mozarellą i bazylią)
Desery:
- Chłodny mus limonkowy w migdałowej niespodziance na sosie truskawkowym
- Tort Czarny Las z aromatycznymi wisienkami w sosie cherry
- Puchar lodowy z orzechami i bitą śmietaną z sosem czekoladowy
- Gorący suflet czekoladowy na grilowanej pomarańczy z sosem z białej czekolady i lodami jabłkowo-miętowymi
- Migdałowy koszyczek pełen lodów w aromatach wanilii na gorącym sosie malinowym
- Trójkąty pysznej tarty z ricotty i wiórków czekolady na sosie
OSTATNIE KOMENTARZE